Een nieuwe, groene tuin

Door het veranderend klimaat komt hevige regenval steeds vaker voor. In zogenaamde ‘versteende’ gebieden is veel steen en weinig groen te vinden. Het water kan hierdoor niet weg, en dit zorgt voor veel overlast en schade. De gemeente Haarlemmermeer en NMCX Centrum voor Duurzaamheid roepen daarom iedereen op om Haarlemmermeer Waterproof te maken.

Vlak voor de zomervakantie mochten we met de campagne Haarlemmermeer Waterproof een gratis regenton weggegeven aan 5 basisscholen in Haarlemmermeer, inclusief aansluiting op de regenpijp. Dit leverde veel enthousiaste reacties op, waarvan ze destijds ‘maar’ 5 positief konden beantwoorden. Inmiddels is dit aantal verhoogd en geven ze de komende maanden in totaal bijna 100 regentonnen weg aan basisscholen, sportverenigingen en buurthuizen in Haarlemmermeer!

Regenton Tennisvereniging Lex

Tennisvereniging Nieuw-Vennep (TVNV) heeft afgelopen zaterdag 4 november een ton ontvangen. In deze tijd dat veel sportclubs het financieel niet altijd even makkelijk hebben, komt deze ton als geroepen.

We hebben goed nieuws: ook buurttuinen, zorgboerderijen en kindercentra kunnen zich nu opgeven voor een gratis regenton! Meld je snel aan. Want op is op!

Afgelopen zomer haakte het platform Nudge goed in op de doelstellingen van Haarlemmermeer Waterproof met de competitie ‘Waterhelden gezocht’. Met slimme oplossingen om regenwater tijdelijk op te vangen maakten deelnemers kans op een mooi geldbedrag om het plan werkelijkheid te maken! Ook Haarlemmermeerse waterhelden streden mee.

Haarlemmermeer Waterproof was 21 oktober de hele middag aanwezig bij de Gamma in Hoofddorp. Bezoekers kregen uitleg over het aansluiten van een regenton, konden profiteren van leuke (kortings)acties, én kregen een plantje mee nadat ze met een waterproof tegeltjeswijsheid op de foto gingen. We kijken terug op een geslaagde middag!

Haarlemmermeer Waterproof en tuincentrum Suidgeest bieden 5 basisscholen in Haarlemmermeer een gratis regenton ínclusief aansluiting op de regenpijp. Wil jouw school bijdragen aan een waterproof omgeving? Reageer dan snel via info@nmcx.nl en wie weet staat er binnenkort een mooie regenton op het schoolplein!

Het waterbeheer in Haarlemmermeer is uitdagend, en dat heeft meerdere redenen. Emil Hartman, relatiemanager voor Haarlemmermeer bij Hoogheemraadschap van Rijnland, legt het een en ander uit in onderstaande blog.

Zondag 25 juli vond alweer de 6e editie van het Groene Loper Festival plaats, waar ook Haarlemmermeer Waterproof met een grote stand en leuke acties aanwezig was. Op het Raadhuisplein konden bezoekers de hele middag gratis genieten van muziek, (straat)theater, workshops en een groene markt. Het was duurzaam, inspirerend en verrassend!

Groen Schoolplein

Steeds meer scholen in de regio ontdekken de kracht en het plezier van een Groen schoolplein. Veel onderdelen van een groen schoolplein zorgen voor een waterproof omgeving dat beter bestand is tegen de toenemende heftige regenbuien.

Tijdens het Nationale Gemalenweekend dat afgelopen zaterdag en zondag plaatsvond trapten het Cruquius Museum en NMCX Centrum voor Duurzaamheid hun samenwerking af waarin ze museumbezoekers uitgebreider gaan informeren over het drooghouden van Haarlemmermeer.

Afgelopen zaterdag, 3 juni, stond Haarlemmermeer Waterproof in tuincentrum Suidgeest met informatie én een winactie waarbij een ‘makkelijke moestuin’ met daarbij het handige boek ‘Oogst uit eigen tuin’ werd verloot. Inmiddels is de winnaar bekend!

Een nieuwe, groene tuin

De lente staat weer voor de deur en daarmee ook het tuinseizoen. Alles begint weer te groeien en bloeien en dit is een goed moment om alles weer eens op te knappen. De nieuwe tuin is een natuurlijke, groene tuin en biedt veel voordelen.

Er zijn heel wat organisaties die het waterproof maken van Haarlemmermeer belangrijk vinden. Zo ook de Gemeente Haarlemmermeer en Hoogheemraadschap van Rijnland. Nienke Bouman en Emil Hartman zijn experts op het gebied van water in Haarlemmermeer bij respectievelijk de gemeente en het Hoogheemraadschap.

Tuincentrum Suidgeest

Zaterdag 8 april stond ‘Haarlemmermeer Waterproof’ in tuincentrum Suidgeest in Nieuw-Vennep. Bezoekers kregen vrijblijvend advies over de verschillende mogelijkheden voor een groene, waterproof tuin en deskundigen hielpen bij het maken van een ontwerp op maat voor de eigen tuin. Op een tablet konden de bezoekers ter plekke aan de slag met het ontwerpen van hun eigen tuin.

Het probleem dat gemeenten hebben met hoosbuien, is dat de riolering het water op die momenten niet aan kan. De gemeente is verantwoordelijk voor de riolering, en het uitbreiden van deze riolering is erg duur. Daarom zie je dat gemeenten naar andere oplossingen zoeken. Oplossingen waarbij het water niet in de riolering verdwijnt.

Oevereigenaren met een hart voor (water)natuur kunnen subsidie aanvragen om hun oever te veranderen in een natuurvriendelijke oever. Het hoogheemraadschap van Rijnland stelt hiervoor een financiële bijdrage beschikbaar. De aanvraag dient voor 1 mei 2017 ingediend te zijn en aan de voorwaarden te voldoen.

Tuincentrum Suidgeest is partner van Haarlemmermeer Waterproof en biedt veel mogelijkheden voor een waterproof tuin. Bekijk het filmpje waarin een aantal van deze mogelijkheden worden uitgelegd.

Enkele weken geleden trok de Dijkgraaf, hoofd van het Hoogheemraadschap van Rijnland, aan de bel. Het behouden van droge voeten komt in gevaar door de hoosbuien in Nederland. De kans op natte voeten door deze hoosbuien acht de Dijkgraaf veel groter dan natte voeten door een dijkdoorbraak.