Een groen dak

Een groen dak is een dak dat is bedekt met planten. Met een groen dak houd je water vast, vertraag je de afvoer richting het riool, verfraai je de buurt, vergroot je de biodiversiteit en verkoel je de omgeving. Neem jij een groen dak? Laat het ons weten, en doe mee!

Verschillende soorten groene daken

Er zijn verschillende soorten groene daken. Van een eenvoudig groen sedumdak waar de vochtopnemende sedumplanten overheen groeien (extensief), tot een intensief natuurdak of een multifunctionele daktuin. De extensieve sedumdaken worden vanwege het lage gewicht en de lage kosten vaak toegepast op tuinhuisjes. Een intensief natuurdak heeft een hoger gewicht dan een sedumdak, is kostbaarder in de aanleg, maar kan ook meer regenwater vasthouden. Regenwater opslaan op het dak kan overigens ook zonder groen. Met een geknepen afvoer of een verhoogde overstort creëer je al snel een waterdak. Overweeg je een groen dak? Laat je dan adviseren door een professionele aanbieder.

Kijk voor meer informatie over groene daken op de website van Rainproof:

Rooftop Revolution: met een stappenplan aan de slag!

De Rooftop Revolution is een non-profit organisatie met als doel groene daken de norm te maken. Daarom begeleiden ze dakprojecten in buurten en steden, bieden ze advies aan bedrijven die hun vastgoed willen verduurzamen en kunnen particulieren zelf aan de slag met hun online stappenplan en toolkit. Ze kijken ook naar de financiering van groene daken omdat ze vinden dat de kosten en baten van groene daken eerlijker verdeeld kunnen worden tussen de mensen die er baat bij hebben. Zo realiseren zij samen met bewoners, eigenaren, bedrijven, overheden en natuurorganisaties hun droom. De Revolution begon in Amsterdam, maar ontvouwt zich inmiddels in heel Nederland. Iedereen kan met het stappenplan en toolkit aan de slag met het vergroenen van daken. Kijk op de website van Rooftop Revolution voor meer informatie, onder andere over het waterbeergend vermogen van een groen dak.

Water op groene daken

Onderstaande poster is gemaakt door Rooftop Revolution, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Rainproof. Samen zetten zij zich in om de overlast van regenbuien te beperken en zien ze groenblauwe daken als een van de oplossingen. De poster kun je hier downloaden.

 

Ook maakte Stichting RIONED een informatieblad over groene daken.